Liquidatiewaardering van activa
NTAB biedt hulp bij waardering van bedrijven. Wij berekenen de minimale activa-opbrengst. Ontdek hoe wij jou kunnen helpen.
Hoe komt een liquidatiewaarde tot stand?
De vaststelling van de liquidatiewaarde van activa begint met het opstellen van een activalijst, waarin alle activa van het bedrijf nauwkeurig worden beschreven, inclusief machines, voertuigen, inventaris en voorraden tijdens het bezoek van een taxateur aan het bedrijf. De taxateur beoordeelt de fysieke staat, bruikbaarheid en onderhoudshistorie van de activa, wat belangrijk is voor het inschatten van de verkoopbaarheid.
Naast de fysieke inspectie maakt de taxateur gebruik van referentiewaarden uit databases, zoals recente markttransacties en waardegegevens van vergelijkbare activa. Deze referentiewaarden helpen bij het bepalen van wat activa in een snelle verkoop (liquidatiescenario) kunnen opleveren. Praktijkkennis speelt een cruciale rol; ervaren taxateurs hebben vaak inzicht in specifieke markten en weten hoe vraag en aanbod in verschillende sectoren de waarde beïnvloeden.
Op basis van al deze informatie stelt de taxateur de liquidatiewaarde vast, meestal een conservatieve schatting van de opbrengst als de activa snel zouden worden verkocht. Deze waarde kan variëren afhankelijk van de staat van de markt en de urgentie waarmee het bedrijf de activa moet verkopen.
Liquidatie
Wat betekent liquidatie bij een bedrijf?
De liquidatie van activa van een bedrijf houdt in dat de bezittingen van een onderneming worden verkocht om contant geld te genereren, vaak met het doel om schulden af te lossen en het bedrijf te beëindigen. Deze procedure kan plaatsvinden als een bedrijf failliet gaat, of wanneer het vrijwillig besluit te stoppen met opereren. Bij een liquidatie worden activa zoals vastgoed, machines, inventaris en intellectueel eigendom verkocht, vaak via een veiling of openbare verkoop.
De opbrengst van de verkoop wordt gebruikt om crediteuren en schuldeisers te betalen volgens een wettelijk bepaalde volgorde: eerst worden preferente schuldeisers, zoals belastinginstanties, betaald, gevolgd door andere schuldeisers
Liquidatie
Hoe realiseer je inzicht in de liquidatiewaarde?
Wanneer de liquidatiewaarde is vastgesteld, weet een curator, financier of (bij een vrijwillige liquidatie) de eigenaar wat de minimale opbrengst zal zijn bij verkoop van de activa. Deze waarde geeft een indicatie van wat een verkoop op korte termijn zou opleveren, bijvoorbeeld via een veiling. Hierbij wordt rekening gehouden met beperkte marketing- en verkoopinspanningen, waardoor de opbrengst doorgaans lager ligt dan bij een reguliere verkoop. De liquidatiewaarde biedt dus inzicht in de verwachte opbrengst bij een snelle verkoop, zonder dat er sprake is van langdurige onderhandelingsprocessen.
Hoe bereken je de liquidatiewaarde?
De liquidatiewaarde van een bedrijf wordt bepaald door de verwachte opbrengst van alle activa bij een gedwongen verkoop. Eerst worden alle activa, zoals bedrijfs- en transportmiddelen en inventaris, geïnventariseerd. Vervolgens wordt voor elk actief een realistische, lagere verkoopprijs ingeschat, omdat gedwongen verkopen vaak onder de marktwaarde plaatsvinden.
Hoe kunnen wij jou helpen om de liquidatiewaarde van jouw bedrijf inzichtelijk te maken?
De waarde van NTAB ligt in de combinatie van gecertificeerde taxateurs en uitgebreide marktkennis. Onze taxateurs beschikken over diepgaande expertise en zijn goed opgeleid, waardoor zij in staat zijn om nauwkeurige en betrouwbare taxaties uit te voeren. Een belangrijk hulpmiddel voor hen is onze referentiewaarde-database, die alle getaxeerde objecten en gerealiseerde opbrengsten bevat. Deze database vormt een waardevolle aanvulling op de praktijkkennis van de taxateurs, waardoor zij meer onderbouwde waarderingen kunnen leveren.
De rapporten die door NTAB worden opgesteld en die zowel de liquidatiewaarde als de marktwaarde bevatten, zijn breed geaccepteerd in de markt. Banken, curatoren, debt advisors en private equity partijen vertrouwen op onze waarnemingen en waarderingen. Dit vertrouwen is cruciaal voor het succes van transacties en de besluitvorming in de sector. De consistentie en transparantie van onze taxaties zorgen ervoor dat alle betrokken partijen op dezelfde informatie kunnen rekenen, wat de samenwerking bevordert en risico’s vermindert.
Liquidatie
Bereken direct de liquidatiewaarde van jouw bedrijf met NTAB
Bij NTAB combineren we expertise, marktkennis en een uitgebreide database om een solide basis voor waardebepalingen te bieden. Dit stelt ons in staat om een leidende rol te spelen in de waarderingsmarkt en maakt ons een betrouwbare partner voor iedereen die waarde hecht aan nauwkeurige en professionele taxaties.
Heeft u interesse in onze diensten of heeft u vragen? Neem contact met ons op! We staan klaar om u te helpen!
Download onze whitepaper
Wil je aanvullende informatie over taxaties, audits en advies? Lees het in onze whitepaper.