De taxateur van bedrijfsinventarissen en voorraden staat elke dag, zeker met het licht op een naderende recessie, voor uitdagingen die zijn werk boeiend houdt: naast het gebruikmaken van beschikbare data in onze database met gerealiseerde opbrengsten, zet hij ook zijn voorspellend en analytisch vermogen in.
In stabiele marktomstandigheden kan onze database een referentie zijn voor de onderbouwing van de waarde van machines en voorraden. Er zijn dan immers gerealiseerde opbrengsten beschikbaar van gelijkwaardige objecten uit het verleden, het één wat recenter dan het ander. Maar de voorspelbaarheid van de actuele waarde is er.
De afgelopen twee tot drie jaar zagen we een opbloeiende economie. Maar ook sterk oplopende levertijden voor nieuwe producten, hogere fabricage- en transportkosten en daardoor ook stijgende opbrengsten voor gebruikte machines en complete handelsvoorraden. Een periode waarin de ervaren taxateur weet dat hij progressiever moest taxeren om de marktontwikkeling bij te houden. En soms werden bij liquidaties de te verwachten opbrengsten zelfs nog overtroffen.
In het verleden behaalde opbrengsten
Het spreekt vanzelf dat wij ons op een kantelpunt van de economie bevinden waarvan de voorspelbaarheid zich steeds moeilijker laat inschatten. Het bekende credo “in het verleden behaalde rendementen geven geen garantie voor de toekomst” is ook op ons vak van toepassing als we het woord rendementen vervangen door opbrengsten. We kunnen niet meer volledig vertrouwen op de voorspelbaarheid van gerealiseerde opbrengsten met onze database als referentie.
Onze taxateurs zijn gewend om continue marktonderzoek te doen naar actuele ontwikkelingen. Ze zetten hun opgebouwde kennis in en gaan als marktvorser te werk. De beschikbare data worden geïnterpreteerd naar de marktomstandigheden van dat moment en worden vertaald naar de actualiteit.
Marktontwikkeling blijven volgen
Als gevolg van de oplopende levertijden, en tot voor kort zeer hoge containerkosten, staan de warehouses compleet gevuld met voor de particulier bestemde voorraden. En die zullen de komende maanden verkocht moeten gaan worden, terwijl de consument door de inflatie en met name de gasrekening duidelijk minder te besteden heeft. Welk effect zal dit hebben op de verkoopbaarheid van de voorraden van consumentengoederen? Hoe groot de impact zal zijn is moeilijk te voorspellen, maar een ervaren taxateur zal conservatiever taxateren en daarbij de marktontwikkelingen met aandacht volgen.
Toch is er nog steeds een tekort aan andere voorraden zoals grondstoffen, denk bijvoorbeeld aan bouwmaterialen of graan. Deze prijzen lijken vooralsnog niet te zakken en behoeven vooralsnog geen aanpassing bij een taxatie. De machinebouw zit nog vol in de productie en heeft te kampen met hoge staalprijzen en tekorten aan onder andere chips en personeel. Hierdoor blijft het prijspeil van gebruikte inventarissen nog relatief hoog. Maar geldt dit ook voor bij voorbeeld bakkerij- of horeca inventarissen? De data van de afgelopen maanden laten nog geen prijsdalingen zien, maar de marktvorser weet dat het keerpunt zeer nabij is.
Hoe dan ook, het vak van taxateur roerende zaken blijft boeiend en in ontwikkeling, in alle economische omstandigheden.
Neem gerust eens contact op met een van onze ervaren taxateurs voor een taxatie van uw voorraad of bedrijfsinventaris of wanneer je taxateur bent om eens te sparren over dit prachtige vak.