Bepaalde leveranciers van een schuldenaar kunnen worden gezien als dwangcrediteur. Dwangcrediteuren zijn partijen die vanwege hun machtspositie betaling van de schuldenaar kunnen afdwingen. Hoewel dwangcrediteuren geen wettelijk bevoorrechte positie hebben ten opzichte van andere crediteuren, creëert hun cruciale rol in de bedrijfsvoering van de schuldenaar een effectieve machtspositie.
In de praktijk zullen bestuurders dwangcrediteuren vaak als een van de eersten proberen te betalen, vooral als de continuïteit van het bedrijf afhankelijk is van deze leveranciers. Het is dan ook verstandig om bij de voorbereiding van onderhandelingen over een onderhands akkoord of bij een mogelijke doorstart rekening te houden met de positie van eventuele dwangcrediteuren en hierop te anticiperen.
Dwangcrediteuren kunnen verschillende vormen aannemen, zoals de leverancier van telefonie, kassasystemen, of zelfs energiemaatschappijen. Bij een doorstart zal de overnemende partij vaak verplicht zijn openstaande facturen van de gefailleerde partij te voldoen, om zo cruciale diensten te behouden.
Het tijdig identificeren van dwangcrediteuren geeft de mogelijkheid om de opbrengst te maximaliseren en van een doorstart een frisse start te maken. Het vereist echter expertise en deskundige ondersteuning om deze situaties efficiënt aan te pakken.